Перспективне меню

                                                                                                                                                             


ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ

для дошкільних навчальних закладів загального типу

(весняний період)

(Відповідно до п.1.12, п.1.13 Інструкції з організації харчування дітей

у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом

МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 №298/227)

І - й тиждень

Страви                                                                    Ясла -Садок
Понеділок
Сніданок
Вермішель відварена з вершковим маслом 65- 80
Омлет натуральний 40- 85
Огірок квашений / свіжий огірок (травень) 30- 50
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Батон з маслом вершковим 20/3 -30/5
Фрукти за сезоном 42- 95
Обід
Суп з фрикадельками м'ясними (курятина) та зеленню 150/20- 200/25
Печеня по-домашньому зі свининою та курячим м'ясом 150- 180
Ікра з буряка / салат із редиски та зеленої цибулі (травень) 30 -50
Хліб житній 20 -40
Компот із сухофруктів 150- 180
Вечеря
Молочна гречана каша з вершковим маслом 180- 200
Напій злаковий з молоком 150 -180
Батон з повидлом 20- 30
В І В Т О Р О К
Страви                                                                                  Ясла -Садок
Сніданок
Сирники з родзинками та кип'яченою сметаною 120/10- 155/25
Чай з лимоном 150/3- 180/5
Батон з вершковим маслом 20/3 -30/5
Фрукти за сезоном 42- 95
Обід
Борщ «Український» з курячим м'ясом та сметаною 150 -200
Пампушки з часником 60- 60
Котлета з ялової печінки в овочевому соусі 45/20- 60/30
Картопляне пюре з молоком та вершковим маслом 100 -120
Салат із квашеного огірка з цибулею /свіжий огірок (травень) 30- 40
Компот із сухофруктів 150 -180
Вечеря
Молочна пшоняна каша з вершковим маслом 180- 200
Какао з молоком 150- 180
Батон з твердим сиром 20/7 -30/10
СЕРЕДА
Страви                                                             Ясла -Садок
Сніданок
Риба в овочевому соусі 30/20 -55/30
Картопля з молоком та вершковим маслом 80 -100
Салат з квашеної капусти з морквою / салат із редиски із зеленою цибулею ( травень) 40 -50
Батон з вершковим маслом 20/3- 30/5
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Фрукти за сезоном 40 -95
Обід
Бурячник з курячим м'ясом та зі сметаною 150 -200
Плов з м'ясом (свинина/курятина) 135 -175
Кабачкова ікра / свіжий огірок (травень) 30 -50
Хліб житній 20 -40
Сік фруктовий 125 -175
Вечеря
Манний пудинг з фруктовою підливою 130/10 -160/20
Йогурт 150 -180
Батон з медом 20/10 -30/15
Ч Е Т В Е Р
Страви                                                                         Ясла -Садок
Сніданок
Ліниві вареники з кип'яченою сметаною 120/10 -150/20
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Батон з вершковим маслом 20/3 -30/5
Фрукти за сезоном 40 -95
Обід
Суп овочевий з курячим м'ясом 150 -200
Котлети м'ясні січені (з курячого м'яса) зі сметанним соусом з цибулею 30/20 -45/25
Картопляне пюре з молоком та вершковим маслом 100 -120
Салат з квашеної капусти та зеленої цибулі / салат з редиски та зеленої цибулі (травень) 30- 50
Хліб житній 20 -40
Компот із сухофруктів 150- 180
Вечеря
Молочна вівсяна каша з вершковим маслом 180- 200
Напій злаковий з молоком 150 -180
Батон з твердим сиром 20/7 -30/15
П Я Т Н И Ц Я
Страви                                                                    Ясла -Садок
Сніданок
Сарделька дитяча відварена 26 -45
Вермішель відварена з маслом вершковим 100 -120
Ікра кабачкова 30 -50
Чай з лимоном 150 -180
Батон з вершковим маслом 20/3 -30/5
Фрукти за сезоном 40- 95
Обід
Капусняк з курячим м'ясом зі сметаною 150- 200
Котлета рибна в овочевому соусі 40/20- 60/30
Картопля відварена з овочами 100- 120
Квашений томат / салат з свіжого огірка та зеленої цибулі (травень) 30 -50
Хліб житній 20 -40
Сік фруктовий 125- 175
Вечеря
Рисова молочна каша з вершковим маслом 180 -200
Какао з молоком 150- 180
Печиво 10 -20

Другий тиждень

П О Н Е Д І Л О К
Страви                                                                  Ясла- Садок
Сніданок
Омлет натуральний 30 -60
Картопля відварена з молоком та вершковим маслом 100 -120
Кабачкова ікра / свіжий огірок (травень) 30- 50
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Батон з вершковим маслом 20/3 -30/5
Обід
Суп гороховий з курячим м'ясом 150 -200
Сухарики із хліба 13- 26
Відварена куряче м'ясо з овочевим соусом 36/20- 45/30
Гречана каша з вершковим маслом 100 -120
Хліб житній 20 -40
Ікра з буряка / салат з редиски та зеленої цибулі (травень) 30 -50
Сік фруктовий 125 -175
Вечеря
Вівсяна молочна каша з вершковим маслом 180 -200
Напій злаковий з молоком 150 -180
Печиво 15 -20
Банан 42 -95
В І В Т О Р О К
Страви                                                                          Ясла -Садок
Сніданок
Зрази сирні з повидлом у сметанному соусі 115/10 -150/25
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Батон з вершковим маслом 20/3- 30/5
Фрукти за сезоном 40 -95
Обід
Капусняк з курячим м'ясом зі сметаною 150 -200
Тюфтельки м'ясні (свинина/куряче м'ясо) з овочевим соусом 40/20 -60/30
Картопляне пюре з молоком та вершковим маслом 80 -100
Квашений огірок / свіжий огірок (травень) 20 -30
Хліб житній 20 -40
Компот із сухофруктів 150 -180
Вечеря
Молочна вермішель з вершковим маслом 180 -200
Какао з молоком 150 -180
Батон з твердим сиром 20/7- 30/10
С Е Р Е Д А
Страви                                                             Ясла- Садок
Сніданок
Молочна вермішель з вершковим маслом 180- 200
Батон з вершковим маслом 20/3- 30/5
Напій злаковий з молоком 150 -180
Банан 40- 95
Обід
Борщ зелений з курячим м'ясом, квасолею та сметаною 150- 200
М'ясна котлета (курятина/яловичина) з овочевим соусом 45/20- 60/30
Рис відварений з вершковим маслом 80 -100
Салат з квашеного огірка / свіжий огірок (травень) 30 -50
Хліб житній 20 -40
Сік фруктовий 125 -175
Вечеря
Риба по-польськи в овочевому соусі 30/20 -55/30
Картопляне пюре з молоком та вершковим маслом 100 -120
Кабачкова ікра 35- 50
Чай з лимоном 150/3 -180/5
Батон 20- 30
Ч Е Т В Е Р
Страви                                                               Ясла -Садок
Сніданок
Сирники рожеві зі сметаною кип'яченою 120/10 -150/25
Чай з лимоном 150/3- 180/5
Батон з вершковим маслом 20/3 -30/5
Обід
Суп рибний із зеленню 150 -200
Овочеве рагу з м'ясом (свинина/яловичина) 150- 180
Салат з квашеного огірка та зеленої цибулі / салат з редиски та зеленої цибулі (травень) 30 -50
Хліб житній 20- 40
Компот з сухофруктів 150- 180
Вечеря
Оладки з медом 80/10 -100/20
Кефір з цукром 130 -160
Яблуко печене з цукром 40 -90
П Я Т Н И Ц Я
Страви                                                       Ясла -Садок
Сніданок
Рибна котлета в овочевому соусі 40/20- 75/30
Картопляне пюре з молоком та вершковим маслом 100-120
Кабачкова ікра 30- 50
Чай з лимоном 150/3- 180/5
-Обід
Борщ з курячим м'ясом та квасолею з зеленою цибулею зі сметаною 150/3 -200/5
Шніцель м'ясний (свинина/курятина) з овочевим соусом 40/20 -60/30
Відварена вермішель з вершковим маслом 65- 80
Квашений огірок / свіжий огірок (травень) 30 -50
Хліб житній 20 -40
Компот із сухофруктів 150 -180
Вечеря
Молочна пшоняна каша з вершковим маслом 180 -200
Какао з молоком 150 -180
Батон з твердим сиром 20/7- 30/15
Банан 40 -95

  

Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

24.03.2016 № 234

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 квітня 2016 р.
за № 563/28693

Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів

Відповідно до абзацу десятого частини першої статті 1 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», абзацу третього підпункту 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 01 серпня 2013 року № 678 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 серпня 2013 року за № 1370/23902.

3. Департаменту громадського здоров'я (Осташко С.І.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Перегінця І.Б.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр О. Квіташвілі

                           

                                                 Перелік нормативно- правових актів, 

                                              якими встановлено санітарно-гігієнічні

                                  та протиепідемічні вимоги до закладів освіти:

Закони України:

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;

Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;

Закон України «Про освіту»;

Закон України «Про дошкільну освіту»;

Закон України «Про загальну середню освіту»;

Закон України «Про позашкільну освіту»;

Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»;

Закон України "Про дитяче харчування"Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів";

ЗАКОН УКРАЇНИ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

Постанови Кабінету Міністрів України:

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;

Постанова (ЄС) № 178/2002 Європейського парламенту і Ради від 28 січня 2002. Встановлення загальних принципів і вимог харчового законодавства, створених Європейською Владою Безпеки харчових продуктів і встановлюючи принципи з питань нешкідливості харчових продуктів

Накази:

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах";

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 № 620/563 "Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах";

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 № 242/329
«Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»Наказ Мінагрополітики від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР);

Наказ Міністерства охорони здоров'я України та Міністрества освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах";

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 20.02.2013 № 144 "Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до улаштування, утримання і режиму спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та навчально-реабілітаційних центрів»";

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 24.03.2016 № 234 "Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів";

Санітарне законодавство:

Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу;

ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ НОРМИ ТА ПРАВИЛА. Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Листи:

МОН від 05.09.2019 № 1/9-552 «Щодо порядку запровадження системи НАССР у закладах дошкільної освіти».1_9-552 (3)

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ  

 

ПОСТАНОВА

від 22.08.2020 р. № 50

Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

Відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постановляю:

1. Затвердити протиепідемічні заходи в закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що додаються.

2. Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров'я України довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, обласних, Київської міської, державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

3. Визнати такою, що втратила чинність, постанову головного державного санітарного лікаря України від 30 липня 2020 року № 42 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Заступник Міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар УкраїниВ. Ляшко

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Головного державного

санітарного лікаря України

від 22.08.2020 р. № 50

Протиепідемічні заходи в закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) у навчальному 2020-2021 році суб'єкти, що відповідальні за влаштування, утримання закладів позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (далі - заклади освіти), мають здійснювати свою діяльність з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів (далі - заходи), спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

1. Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти.

2. Керівник та медичний персонал закладу освіти, або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують:

щоденний контроль за виконанням заходів:

проведення роз'яснювальної роботи з персоналом та здобувачами освіти щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби (COVID-19) серед персоналу або здобувачів освіти;

розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, пов'язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) серед здобувачів освіти та працівників закладу освіти;

недопущення до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я;

проведення інструктажу для працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19);

дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

3. Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, в тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром.

У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла понад 37,2 °С або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з рекомендаціями звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.

При появі підвищеної температури тіла понад 37,2°С або ознак гострого респіраторного захворювання вдома, співробітник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.

4. Усі працівники закладу забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

Після кожного зняття засобів індивідуального захисту та перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

5. Керівник закладу освіти забезпечує:

організацію централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів;

проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, контроль за виконанням цих вимог;

необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо);

обмеження проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях (окрім заходів необхідних для забезпечення функціонування закладів освіти - проведення педагогічних рад, засідань, ректоратів, конкурсних комісій, конференцій трудового колективу тощо);

медичні пункти закладу необхідними засобами та обладнанням (безконтактними термометрами, дезінфекційними, в тому числі антисептичними засобами для обробки рук, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту);

розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.

Вимоги щодо організації освітнього процесу

6. Керівник закладу освіти розробляє маршрути руху здобувачів освіти (залучаються всі можливі входи в приміщення закладу) та складає графік, за яким відбувається допуск здобувачів освіти до закладу. Графік допуску повинен бути сформований таким чином, щоб запобігати утворенню скупчення учасників освітнього процесу. Забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.

7. Педагогічний склад закладу освіти перед початком занять проводить опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби, за відсутності батьків, здобувані освіти одягають маску, тимчасово повинні бути ізольовані в спеціально відведеному приміщенні закладу, інформуються батьки (інші законні представники) та приймається узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров'я.

Після вилучення особи з симптомами інфекційної хвороби в приміщенні, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь.

8. Вхід до приміщень закладу дозволяється при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим.

Для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання захисної маски або респіратора.

У регіонах, що відносяться до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки.

Багаторазовий захисний щиток використовується та дезінфікується відповідно до інструкції виробника.

9. На всіх входах до закладу організовуються місця для обробки рук антисептичними засобами. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, тощо).

10. Пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами, аудиторіями повинно бути мінімізованим, зокрема, шляхом проведення занять впродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одній і тій самій аудиторії (кабінеті), застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін тощо.

11. У розкладі занять необхідно передбачити можливість визначення різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп.

12. Необхідно забезпечити раціональне використання запасних виходів із закладу освіти, використання розмітки на підлозі, що полегшує організацію двостороннього руху коридорами, виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій здобувачів освіти.

13. За можливості забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.

14. Проведення занять у класах (аудиторіях) дозволено лише для окремих класів (груп).

Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох класів (груп), не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між здобувачами освіти.

У регіонах, що відносяться до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, наповненість класів (груп) не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.

У таких випадках засновник (власник) та керівник закладу освіти повинні завчасно адаптувати графік навчання та сформувати групи на час встановлення відповідного рівня епідемічної небезпеки.

15. Здобувачі освіти у сфері охорони здоров'я, що проходять навчання (виробничу практику) на базі закладів охорони здоров'я, повинні дотримуватись додаткових протиепідемічних заходів, визначених цим закладом.

16. У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби COVID-19 у одного з учнів (студентів), всі інші учні (студенти) відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції, та повинні вживати заходів, передбачених галузевими стандартами у сфері охорони здоров'я.

17. У санітарних кімнатах потрібно забезпечити наявність рідкого мила та паперових рушників (або електросушарок для рук). Використання багаторазових рушників заборонено.

Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.

18. Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил, тощо).

19. Після кожного навчального заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин. При провітрюванні слід забезпечити безпеку дітей шляхом встановлення замків та фізичних обмежувачів на вікна.

Вимоги до організації харчування

20. Керівник закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Рекомендовано провести розрахунок максимальної кількості учнів, які можуть одночасно отримувати (на лінії роздачі) та вживати їжу, не порушуючи фізичної дистанції 1 метр. Організація мультипрофільного харчування за типом «шведського столу» та шляхом самообслуговування на період карантину не дозволяється.

21. Функціонування питних шкільних фонтанчиків на території закладу освіти не дозволяється. Питний режим здобувача освіти організовується за допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини або фасованої питної продукції.

22. При організації харчування необхідно забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб.

23. У разі не можливості забезпечення дітей гарячим харчуванням, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції, відповідно до норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591.

24. Усі працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, одноразовими рукавичками. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

25. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

26. Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.

27. При організації харчування необхідно забезпечити умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни - рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук, тощо.

28. З працівниками харчоблоку необхідно провести навчання щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, забезпечити контроль за виконанням цих вимог.

Вимоги до транспорту, який перевозить дітей, та працівників до закладу освіти

29. Організатор - перевізник, який здійснює перевезення дітей та працівників до закладу освіти, забезпечує:

проведення дезінфекційних заходів у салоні транспортного засобу в кінці робочої зміни;

водіїв засобами індивідуального захисту (із розрахунку 1 захисна маска на З години роботи на 1 особу), антисептичний засіб для обробки рук;

проведення навчання з питань використання та утилізації засобів індивідуального захисту;

щоденний контроль за станом здоров'я водіїв та проведення температурного скринінгу до початку робочої зміни;

недопуск до роботи осіб з ознаками гострої респіраторної хвороби або підвищеною температурою тіла понад 37,2°С;

вхід до салону автотранспорту при наявності засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски);

перевезення пасажирів здійснювати в межах кількості місць для сидіння.

Вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту

30. Керівник закладу організовує централізований збір та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту (захисні маски, респіратори, гумові рукавички, захисні щитки), паперових серветок в окремі контейнери/урни (картонні або пластикові), з кришками та поліетиленовими пакетами, наступним чином:

кількість та об'єм (місткість) контейнерів/урн визначається з розрахунку на кількість відвідувачів закладу освіти, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів;

контейнери рекомендовано встановлювати біля входу в заклади освіти, коридорах та санвузлах;

поліетиленові пакети з контейнерів, у яких зібрано використані засоби індивідуального захисту (захисні маски, респіратори, гумові рукавички, захисні щитки), необхідно замінювати після заповнення або за графіком, щільно зав'язувати (рекомендується використовувати додатковий пакет для надійності зберігання використаних засобів індивідуального захисту) та наносити маркування («використані засоби індивідуального захисту»);

щоденно здійснювати дезінфекцію контейнерів, картонні контейнери одноразового використання після використання підлягають утилізації.


7 ПОРАД ДЛЯ ЗАХИСТУ ВІД НОВОЇ КОРОНОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІ
РЕГУЛЯРНО МИЙТЕ РУКИ
Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом.

Навіщо це потрібно?

Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісним засобом або миття їх з милом вб'є його.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ РЕСПІРАТОРНОЇ ГІГІЄНИ

При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх з милом.

Навіщо це потрібно?

Прикривання рота і носа при кашлі та чханні дозволяє запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів.
Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, яких ви торкаєтеся.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ДИСТАНЦІЇ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ

Тримайтеся від людей на відстані як мінімум 1 метра (приблизно 3 кроки), особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура

Навіщо це потрібно?

Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, таку як 2019 nCoV, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

ПО МОЖЛИВОСТІ, НЕ ЧІПАЙТЕ РУКАМИ ОЧІ, НІС І РОТ

Навіщо це потрібно?

Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути вірус. Торкаючись руками до очей, носа або рота, можна перенести вірус зі шкіри рук до організму.

ПРИ ПІДВИЩЕННІ ТЕМПЕРАТУРИ, ПОЯВІ КАШЛЮ І УСКЛАДНЕННІ ДИХАННЯ ЯКОМОГА ШВИДШЕ ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ

ЯКЩО ВИ ВІДВІДУВАЛИ РАЙОНИ КИТАЮ, ДЕ РЕЄСТРУЄТЬСЯ КОРОНАВІРУС 2019 NCOV, АБО ТІСНО СПІЛКУВАЛИСЯ З КИМОСЬ, У КОГО ПІСЛЯ ПОЇЗДКИ В КНР СПОСТЕРІГАЮТЬСЯ СИМПТОМИ РЕСПІРАТОРНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ, ПОВІДОМТЕ ПРО ЦЕ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА.

Навіщо це потрібно?

Підвищення температури, кашель і ускладнення дихання вимагають негайного звернення за медичною допомогою, оскільки можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Симптоми ураження органів дихання в поєднанні з підвищенням температури можуть мати найрізноманітніші причини, серед яких може бути 2019 nCoV.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ЗВИЧАЙНИХ ПРАВИЛ ГІГІЄНИ ПРИ ВІДВІДУВАННІ ПРОДУКТОВИХ РИНКІВ, ДЕ ПРОДАЄТЬСЯ, М'ЯСО, ПТИЦЯ АБО ІНШІ ПРОДУКТИ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Не вживайте в їжу сирі або ті продукти тваринного походження, які не пройшли належну термічну обробку

Після дотику до тварин або продуктів тваринного походження регулярно
мийте руки чистою водою з милом;
не торкайтеся руками до очей, носа або рота;
категорично уникайте будь-яких контактів з тваринами (бродячими котами або собаками, гризунами, птахами, кажанами)
уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження на підлозі, або інших поверхнях в магазинах, або ринкових павільйонах.
Відповідно до правил забезпечення безпеки продуктів харчування особливу обережність слід проявляти при поводженні з сирим м'ясом

та молоком, щоб уникнути перехресного забруднення продуктами харчування, які не пройшли термічну обробку.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ СЛІД НОСИТИ МАСКУ

Як надягати, використовувати, знімати і утилізувати маску
Здоровим людям носити маску слід, тільки якщо вони надають допомогу людині з підозрою на інфекцію 2019 nCoV.
Якщо ви кашляєте або чхаєте - носіть маску
Маски є ефективним засобом тільки в комбінації з регулярною обробкою рук спиртовмісним антисептиком або миття водою з милом.
Якщо ви користуєтеся маскою, вам слід знати правила використання та утилізації одноразових медичних масок
Інформацію адаптовано з матеріалів ВООЗ
Перед тим як одягти маску, обробіть руки спиртовмісним засобом або вимийте їх з милом.

Одягніть маску так, щоб вона закривала ніс і рот без проміжків між обличчям і маскою.

Не торкайтеся маски під час використання; в разі дотику обробіть руки спиртовмісних засобом або вимийте їх з милом.

Щойно маска матиме ознаки сирості, замініть її на нову, і не використовуйте одноразові маски повторно.

Безпечно знімайте маску, тримаючи за гумки ззаду

(не торкаючись до передньої частини маски) відразу ж викиньте в смітник з кришкою;

обробіть руки спиртовмісним засобом або вимийте їх з милом.

 

                                 УКРАЇНА

                                                ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ ТА ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ

                                                         ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

                                         (ЯСЛА-САДОК) КОМБІНОВАНОГО ТИПУ № 91 "КОБЗАРИК"

                                                             ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАД

                                    18021, м.Черкаси, вул.Смірнова,4, тел. (0472) 72-70-43

НАКАЗ

Від 19.09.20р.

Про створення робочої групи

по розробці та впровадженню

принципів НАССР в закладі освіти

На виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 № 590, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016, з метою ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами в закладі освіти

НАКАЗУЮ:

1. Створити робочу групу щодо впровадження системи НАССР в закладі освіти.

В складі:

Керівник - Мотуз Л.В.- вихователь-методист;

Секретар - Ярмаш Н.Г.- діловод;

Члени робочої групи в закладі освіти:

Пашенюк Л.Д. - медична сестра закладу ;

Плювака В.І. - кухар закладу;

Шулакова В.Л. - кухар закладу;

Скляр О.Л. - кухар закладу;

Максимчук В.Г.- заступник завідувача по господарству;

Мартиненко О.М.- комірник.

2. Робочій групі:

2.1. Здійснити аналіз небезпек усіх процесів у закладі освіти, пов'язаних з організацією харчування.

2.2 Визначити критичні точки контролю (процеси, які варто контролювати, яка послідовність у контролі кожного процесу, хто та що підпадає під контроль, де неналежне планування чи розміщення потоків може призвести до появи ризику мікробіологічного, хімічного чи фізичного забруднення харчових продуктів.

2.3 Визначити критичні межі (процесу, продукту тощо).

2.4 Спланувати контроль критичних точок у кожному процесі.

2.5 Визначити хто здійснює та які питання контролює.

2.6 Записати інформацію у блоки-схеми за кожним процесом.

2.7 Розробити план коригувальних дій на випадок виявлення небезпеки.

2.8 Розробити заходи щодо уникнення небезпек, запобігання їх появі чи зменшення до прийнятного рівня.

2.9 Оформити результати контролю.

3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Керівник закладу освіти А.П.Бугайова


 

КОРИСНО ЗНАТИ

© 2017 ДНЗ №91 "Кобзарик". Всі права захищені.
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати